6 مرحله نحوه رشد باکتری در ظرف پتری
29 خرداد 1403 توسط نویسنده محمدی
مرحله 1: ظرف پتری را آماده کنید
- یک ظرف پتری را انتخاب کنید که برای رشد باکتری ها مناسب است. یک ظرف پتری با کف صاف و درب بهترین است، زیرا امکان مشاهده آسان رشد باکتری را فراهم می کند.
- پتری دیش را با اتوکلاو کردن یا قرار دادن آن در معرض نور UV به مدت 30 دقیقه استریل کنید.
- اجازه دهید ظرف پتری قبل از استفاده خنک شود.
- از یک حلقه استریل برای برداشتن پودر آگار از بطری و اضافه کردن آن به ظرف پتری استفاده کنید.
- بر اساس دستورالعمل سازنده، مقدار مناسب پودر آگار را به پتری دیش اضافه کنید.
- از پخش کننده استریل برای پخش یکنواخت پودر آگار در پتری دیش استفاده کنید.
- قبل از رفتن به مرحله بعدی اجازه دهید پودر آگار کاملا حل شود.
مرحله 2: کشت باکتری را آماده کنید
- یک کشت باکتریایی را انتخاب کنید که میخواهید در پتری دیش رشد کنید.
- از یک حلقه استریل برای برداشتن مقدار کمی از کشت باکتری از یک انبار منجمد و قرار دادن آن در یک لوله استریل استفاده کنید.
- یک محیط رشد مناسب (مانند لوریا-برتانی آگار) را به لوله اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
- لوله را در یک حمام آب در دمای مناسب برای رشد باکتری (معمولاً حدود 37 درجه سانتیگراد) قرار دهید.
- لوله را به مدت 24 تا 48 ساعت جوجه کشی کنید تا باکتری ها رشد کنند.
- زمانی که باکتری ها به تراکم مورد نظر رشد کردند، از یک حلقه استریل برای انتقال مقدار کمی از کشت باکتری به ظرف پتری استفاده کنید.
مرحله 3: کشت باکتریایی را به ظرف پتری اضافه کنید
- از یک حلقه استریل برای انتقال دقیق کشت باکتری از لوله به پتری دیش استفاده کنید.
- کشت باکتری را به طور مساوی روی سطح پودر آگار در پتری دیش پخش کنید.
- از پخش کننده استریل استفاده کنید تا به آرامی کشت باکتری را به پودر آگار فشار دهید.
- اجازه دهید کشت باکتری در ظرف پتری برای مدت زمان مناسب رشد کند (معمولاً 48-24 ساعت).
مرحله 4: پتری دیش را جوجه کشی کنید
- پتری دیش را در انکوباتور در دمای مناسب برای رشد باکتری (معمولاً حدود 37 درجه سانتیگراد) قرار دهید.
- پتری دیش را برای مدت زمان مناسب (معمولاً 48-24 ساعت) جوجه کشی کنید.
- به طور منظم ظرف پتری را بررسی کنید تا مطمئن شوید که باکتری ها به درستی رشد می کنند.
مرحله 5: رشد باکتری ها را مشاهده و ثبت کنید
- از ذره بین یا میکروسکوپ برای مشاهده رشد باکتری در ظرف پتری استفاده کنید.
- از ظاهر باکتری ها، از جمله اندازه، شکل و رنگ آنها یادداشت بردارید.
- قطر کلنی های باکتری را با استفاده از خط کش یا ابزار اندازه گیری اندازه گیری کنید.
- مشاهدات و اندازه گیری های خود را در یک دفترچه یا برگه داده ثبت کنید.
مرحله 6: ظرف پتری و کشت باکتریایی را دور بریزید
- زمانی که رشد باکتری به حد مطلوب رسید، پتری دیش و کشت باکتری را با دقت دور بریزید.
- پس از دست زدن به ظرف پتری و کشت باکتری، دست های خود را کاملا با آب و صابون بشویید.
نکاتی برای هر مرحله:
- برای جلوگیری از آلودگی، همیشه از تجهیزات استریل استفاده کنید.
- از پروتکلهای آزمایشگاهی مناسب هنگام کار با باکتریها برای جلوگیری از خطر عفونت پیروی کنید.
- از تکنیکهای آسپتیک هنگام انتقال کشتهای باکتریایی برای اطمینان از آلوده نشدن آنها استفاده کنید.
- اجازه دهید کشت باکتری برای مدت زمان مناسب رشد کند تا مطمئن شوید که باکتری سالم و تثبیت شده است.
- از ذره بین یا میکروسکوپ برای مشاهده باکتری ها از نزدیک و ثبت مشاهدات خود استفاده کنید.
- سوابق دقیق آزمایشهای خود، از جمله تاریخ، زمان و شرایط آزمایش را نگه دارید.
- برای جلوگیری از خطر آلودگی، تمام مواد مورد استفاده در آزمایش را به درستی دور بریزید.
- بعد از دست زدن به کشت باکتری، دست های خود را کاملا با آب و صابون بشویید.
- از روشهای آسپتیک هنگام دور انداختن پتری دیش و کشت باکتری برای جلوگیری از خطر آلودگی استفاده کنید.
- از پروتکل های آزمایشگاهی مناسب هنگام دور انداختن پتری دیش و کشت باکتری برای جلوگیری از خطر عفونت پیروی کنید.